Problem uporabe okvirjev (ang. frames)

Na uspešnost pozicioniranja spletnih strani na iskalnikih vplivajo tudi okvirji (ang. frames), s pomočjo katerih je lahko zgrajena spletna stran. Okvirji so bili še posebej pereč problem okoli leta 2004, ko je bilo še kar precej spletnih strani narejenih na ta način, danes pa na srečo takšnih strani skorajda ne najdemo več. Zakaj gradnja spletne strani z okvirji predstavlja problem za optimizacijo spletne strani?

Iskalniki se sicer lahko prebijejo v notranjost spletne strani, ki uporablja okvirje in poindeksirajo vsebino strani, težava pa je v tem da se pri izpisu rezultatov iskanj na iskalnikih pojavijo direktne povezave do posameznih podstrani, ki zaradi uporabe okvirjev ne bodo zmogle prikazati navigacije, ki se nahaja v drugi datoteki. Uporabnik bo tako videl zgolj vsebino določene strani in se ne bo pa se mogel premikati po spletni predstavitvi. Uporaba okvirjev nam onemogoča tudi to, da bi nekomu poslali povezavo, ki bi vodila direktno na eno izmed podstrani, saj je url naslov strani v naslovnem polju brskalnika med pregledovanjem spletne predstavitve ves čas isti.

Tudi če ne uspe iz html kode izločiti ime dokumenta in posredovati povezavo do izbrane strani pa se bo zgodilo to kar smo že omenili – spletna stran se bo prikazala brez pripadajočega menija. Poleg vseh težav, ki jih povzroča uporaba okvirjev velja omeniti tudi to, da okvirji onemogočajo optimizacijo posameznih podstrani z vidika naslovov in meta oznak, saj so le-te skozi celotno spletno predstavitev iste, kar pa seveda z vidika pozicioniranja ni dobro.

Leave a Comment